Hoe het begon…

Bij de oprichting van de Scouting vereniging St. Joannes op 11-09-1946 door kapelaans Kramers, Achterhof en Douwes was er slechts een speltak, de Verkenners. Onofficieel waren de Verkenners al gestart in juli 1945 maar het lidmaatschap koste geld en was op dat moment niet beschikbaar. De eerste opkomsten waren bij cafe Pauw aan de Boterdijk. Maar uiteindelijk dankzij de kapelaans werd er door de Kerk een stukje grond beschikbaar gesteld waar ons clubhuis opgebouwd mocht worden. Door de lokale timmerman van Egmond en met heel veel hulp en eigen mankracht werd het clubhuis in 1949 gebouwd. De Scouting vereniging St. Joannes werd in 1948 uitgebreid met de Welpen de Jozefhorde.  Een lange periode was scouting in De Kwakel alleen voor jongens bestemd.

In 1988 wilden er graag meisjes bij de verkenners maar hiervoor was niet voldoende ruimte, de oplossing was een eigen speltak beginnen voor meisjes. Dus zo gezegd zo gedaan en de Scouting vereniging St. Joannes was een derde speltak rijker. Het duurde nog een aantal jaren tot 1996 maar toen konden ook de jongere meisjes in de Kwakel naar de Scouting dit was de komst van onze vierde speltak. De laatste uitbreiding is de toevoeging van de Stam (16+) aan onze groep, deze zijn gestart in het seizoen 2009-2010.

Van oorsprong is de Scouting vereniging St. Joannes een Katholieke vereniging, zoals de meeste verenigingen in de Kwakel. Scouting is een open vereniging waar voor iedereen plaats is, ongeacht leeftijd, godsdienstige overtuiging, etnische achtergrond of handicap, Scouting is voor iedereen