Hoe het begon….

De Kwakelse Scouting St.Joannes bestaat ondertussen al heel lang, vanaf 11-9-1946. Voor de meeste Kwakelaars gewoon een begrip in ons dorp, je weet niet beter en het hoort er gewoon bij. Er zit altijd wel iemand die je kent bij de scouting, jeugdlid of leiding.

Maar nu dus heel wat jaren geleden hebben de drie kapelaans Kramers, Achterhof en Douwens die ons dorp toen nog rijk waren hun stoute schoenen aangetrokken en hebben voor de Kwakelse jongens de Verkenners opgericht. Eerst onofficieel, vlak na de oorlog was er geen geld genoeg, maar op 11-9-1946 kreeg de groep de officiële status als scoutinggroep St. Joannes. Café Pouw aan de boterdijk (wat allang niet meer bestaat) heeft een tijd lang als onderkomen gediend. Uiteindelijk is op de locatie waar we nu nog steeds zitten het eerste Troephuis gebouwd, waar in 2011 ons huidige (en dus tweede) Troephuis is verrezen.

In alle jaren zijn we natuurlijk niet alleen met de Verkenners gebleven, al heel snel na de oprichting kwamen de Welpen erbij. Helaas was ruim 40 jaar lang de Kwakelse Scouting alleen voor jongens. In 1988 wilde er graag meisjes bij de Verkenners komen. De groep was vol en het was hierdoor beter om een echte meisjesgroep te starten. Zo was eindelijk na heel veel jaren onze groep verrijkt met meisjesverkenners, oftewel Gidsen.

Onze groei bleef gelukkig niet stilstaan en zo zijn we in 1996 verrijkt met de Kabouters (wat tegenwoordig de Shanti’s heet). In 2009 mochten we ook de Stam verwelkomen, speciaal voor de 16+ leden die nog veel te graag bij de Scouting willen blijven maar te oud zijn voor de Verkenners en Gidsen. Sinds januari 2022 hebben wij er een nieuwe gemengde groep bij speciaal voor de jongste scouts: de bevers (5-7 jaar)

Van oorsprong is de Scouting vereniging St. Joannes een Katholieke vereniging, zoals de meeste verenigingen in De Kwakel. Scouting is een open vereniging waar voor iedereen plaats is, ongeacht leeftijd, godsdienstige overtuiging, etnische achtergrond of handicap. Scouting is voor iedereen